Kawa dobra – w jakim miejscu ją odnaleźć?

Od chwili napój nazwany kawą wywodzący się z Etiopii trafił do Europy około szesnastego wieku naszej profesjonalnej ery, odtąd stał się nieodłącznym napojem naszych czasów. Trudno dziś wyobrazić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa można by się doszukiwać tygodniami, w największym stopniu możliwa, chociaż też nie potwierdzona jest ta, że owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego miasta Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, iż z pozoru taka przeciętna oraz łatwo osiągalna kawa ma tak karkołomną historię. Nazwa do Polski nazwa dotarła po Bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej w 1683 roku. W kontekście objawienia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, który w czasie własnej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił w związku z tym on spróbować owoców, którymi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich bajeczny wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta inaczej odmiana kongijska i arabica, to jest typ arabski. Współcześnie kawę jesteśmy w stanie nabyć na porządku dziennym oraz dostać je w różnych wariantach, odmianach i formach. Kawę jesteśmy w stanie dostać w czterech fundamentalnych fasonach: w ziarnach niepalonych innymi słowy tak oznaczana zielona, w ziarnach palonych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona oraz rozpuszczalna – sprawdź palarnia kawy.

Napitek kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże profesjonalni bariści oraz smakosze zalecają niemniej jednak parzenie kawy po turecku czyli razem z fusami. Istnieją odpowiednie dzbanki do zaparzania kawy, jakie zezwalają na oddzielenie fusów od naparu. Jednakże powracając do kaw instant inaczej nazywanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a później odparowanie cieczy metodą wymrażania i usunięcie powstałego lodu procedurą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz