Rady dotyczące kawy – sprawdź, jeśli uwielbiasz kawę

Od czasu kiedy kawa pojawiła się w nieomalże dowolnym zakątku świata w zasadzie za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma prawdopodobnie człowieka, jaki podparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, bezsprzecznie mowa tu o entuzjastach i smakoszach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali bez liku sposobów na spożycie zwanej w krajach arabskich kahvy. Pobudzające właściwości ziaren pierwotnie budziły dużo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat następnie.

Pierwsze kafeterie stawały się nieraz forami gwarnych dyskusji na temat tego specyfiku, co nadzwyczaj niepokoiło sułtanów. U schyłku napomkniętego już poprzednio – szesnastego – wieku wszelkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik komercyjny stało się wybitnie mocne i zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za kwestią Turków na lokalne ziemie pod koniec siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, kiedy oni to wtedy piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, w następstwie tego dzisiaj na pewno moglibyśmy nazwać go kawoszem.

Najpierw uznawana za niesmaczną, a nawet i wrogą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju wówczas na przełomie siedemnastego i osiemnastego wieku, w wspomnianym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kawiarnie oznaczane kafehausami – dzisiaj rekomendujemy najlepsza kawa ziarnista. Jednakże mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. Oryginalnie kawę pito na sposób wschodni innymi słowy czarną oraz bez żadnych dodatków.

Ekspresowo niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, węglowodanem, a nawet i solą. W dzisiejszych czasach mamy dużo wersji parzenia i podawania kawy. Najpopularniejsze kategorie napoju kawowego znane nie tylko w Europie ale i na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, której bazą jest kawa mielona.

Dodaj komentarz